Cursus Opioïden

CURSUS | SEPTEMBER - OKTOBER 2020

Opioïden: gebruik, gewenning en verslaving

COVID-19

De cursuslocaties hebben een Coronaprotocol opgesteld, zodat je op een veilige manier aan de cursus kunt deelnemen. Het protocol van de betreffende locatie wordt voorafgaand aan de cursus gedeeld. Alle deelnemers worden opgeroepen zich aan de regels voor hygiëne en veiligheid te houden en worden verzocht bij verkoudheidsverschijnselen en/of griep niet deel te nemen aan de cursus. De cursusleider zal hierop toezien.

In Nederland stijgt het aantal doktersrecepten voor opioïden en schrijven huisartsen deze pijnbestrijders steeds laagdrempeliger voor. De nieuwste versie van de NHG Standaard Pijn raadt aan om zeer terughoudend te zijn met het gebruik van opioïden voor niet-maligne pijnstilling. Artsen, apothekers én patiënten kennen de uitstekende pijnstillende eigenschappen van deze middelen maar moeten zich zeker ook meer bewust worden van de risico’s van deze groep.
Deze cursus bespreekt niet alleen de verslavingsproblematiek, maar ook de meeste andere complicaties bij lange termijn gebruik van opioïden zoals; tolerantie, opioïden geïnduceerde constipatie (IOC) en hyperalgesie. Tevens komt de behandeling van opiaatverslaafden aan bod met de bekende ‘Opioid replacement therapy’ (ORT) en de aanpak van ontwenningsverschijnselen voor een stabiele abstinentie tijdens de afbouwfase.

UITVOER
De cursus is samengesteld door Serdar Araz, openbaar apotheker. Gert van Lieshout heeft de zo gewenste medische en huisartsgeneeskundige aanvullingen gedaan. Serdar geeft de cursus op de locaties.

OPZET
Door de blijvende nauwe samenwerking met Gert van Lieshout verandert er niets in de opzet en uitwerking van de casuïstiek en de diapresentatie. Het vertrouwde patroon blijft onveranderd: praktijkgericht, interactieve casuïstiek met de bekende vele medische en huisartsgeneeskundige aspecten, gevolgd door de interactieve plenaire bespreking van de casuïstiek. Zoals altijd afgesloten met de samenvattende diapresentatie, waar u een papieren kopie van kunt krijgen bij de bespreking. Velen hebben immers de presentatie al gedownload.

DOWNLOADS

Binnenkort beschikbaar

Di. 01-09 Heerhugowaard Heer Hugo
Do. 03-09 Wolvega Van der Valk Hotel
Di. 08-09 Hengelo Van der Valk Hotel
Do. 10-09 Groningen Hanze Plaza Groningen
Do. 17-09 Zwolle Urbana
Di. 22-09 Breda Novotel
Do. 24-09 Bodegraven La Place
Di. 29-09 Eindhoven Novotel
Do. 01-10 Zoetermeer Golden Tulip
Do. 08-10 Arnhem Postillion
Di. 27-10 Maastricht Novotel
Do. 29-10 Rotterdam BCN

Aanmeldingsformulier cursus 'Opioïden: gebruik, gewenning en verslaving'

 

Cursusdata en locaties

 

Betalingswijze (keuzemogelijkheid)

  • _____________________

 

Verzenden