Cursus Hormonale en niet-hormonale anticonceptie

CURSUS | SEPTEMBER - NOVEMBER 2021

Hormonale en niet-hormonale anticonceptie

COVID-19
De cursuslocaties hebben een Coronaprotocol opgesteld, voor gegarandeerd veilige deelname. Het protocol van betreffende locatie wordt voorafgaand gedeeld. Deelnemers worden opgeroepen zich aan de regels voor hygiëne en veiligheid te houden en worden verzocht bij verkoudheidsverschijnselen en/of griep niet deel te nemen aan de cursus.

Bij (corona)noodzaak, is digitale deelname mogelijk, met behoud van accreditatie.

We zijn zeer verheugd u vanaf september ‘21 weer op locatie te mogen ontvangen voor onze nieuwe cursus Anticonceptie! Mocht u tóch nog de voorkeur geven aan online deelname, dan kan dat ook!

De NHG-Standaard Anticonceptie is in mei 2020 herzien. Er zijn een aantal nieuwe middelen op de markt gekomen sinds de vorige herziening, maar er is vooral meer aandacht voor de begeleiding van vrouwen bij het eerste consult bij de keuze voor een middel en methode.
Wat de apotheker betreft gaat het vooral om de toepassing en de voor- en nadelen, zoals bijwerkingen en contra-indicaties, en het belang van een goede therapietrouw. Er is ook extra aandacht besteed aan de rol en verantwoordelijkheden van de samenwerking tussen de huisarts en apotheker. Vanwege het feit dat herhaalvoorschriften voor hormonale anticonceptiva geheel via de apotheek verlopen is het relevant om samenwerkingsafspraken te maken over bijvoorbeeld het signaleren van contra-indicaties en om te adviseren over stoppen met anticonceptie vanaf de leeftijd van 52 jaar en bij rooksters vanaf 35 jaar.

UITVOER
De cursus is samengesteld door Serdar Araz, openbaar apotheker. Gert van Lieshout heeft de gewenste medische en huisartsgeneeskundige aanvullingen gedaan. Serdar geeft de cursussen op locatie én online, beide voor 3 accreditatiepunten.

OPZET
Door de blijvende nauwe samenwerking met Gert van Lieshout verandert er niets in de opzet en uitwerking van de casuïstiek en de diapresentatie. Het vertrouwde patroon blijft onveranderd: praktijkgericht, interactieve casuïstiek met de bekende vele medische en huisartsgeneeskundige aspecten, gevolgd door de interactieve plenaire bespreking van de casuïstiek. Zoals altijd afgesloten met de samenvattende diapresentatie, waar u een papieren kopie van kunt krijgen bij de bespreking. Velen hebben immers de presentatie al gedownload.

INHOUD
Afgestemd op het aanwezige en te wensen kennisniveau van de apotheker komen aan bod:

  • De werking en bijwerkingen van orale anticonceptiva.
  • Andere vormen van anticonceptiva, zoals het spiraaltje, pessarium, sterilisatie en condoom.
  • Informatie en achtergronden voor het kiezen van een passende anticonceptieve methode.
  • Betrouwbaarheid van de verschillende anticonceptiemethoden.
  • De voor- en nadelen, indicaties en contra-indicaties van de beschikbare anticonceptiemethoden.
  • Adviezen bij een vergeten pil.
  • Noodanticonceptie.
    Samenwerking tussen huisartsen en apothekers betreft het verwijzen van, het geven van voorlichting aan, en de verdeling van zorg en gedeelde zorg.

PROGRAMMA
Het programma van deze met drie punten geaccrediteerde cursus ziet er als volgt uit:
Vanaf 09.10 uur: registratie, koffie en thee
09.30 uur: aanvang van de Medifarmcursus
12.30 uur: evaluatie, sluiting en lunch

KOSTEN EN AANMELDING
De kosten voor de Medifarmcursus zijn € 175,00 plus 21% btw (€ 36,75), totaal € 211,75.
Met bijgaand aanmeldformulier kun je je opgeven. Je kunt je ook aanmelden voor de cursus via de website www.medifarm.nl.

Ruim voor de cursusdatum krijg je digitaal een bevestiging met een routebeschrijving en de deelnemerslijst (om samen te rijden) of een mail met inlogcode. Separaat krijg je een rekening. De vraag is deze vóór de cursusdatum te betalen. Desgewenst sturen wij de rekening naar je organisatie of werkgever.

Voor vragen/wijziging van cursusdatum/afzegging etc. kun je rechtstreeks contact opnemen met Jeanet van het secretariaatsbureau Prins & Partners: tel. 06-55868494; e-mail: info@medifarm.nl.

Graag begroet ik je weer op locatie of online op deze zeer praktijkgerichte, informatieve en interactieve nascholing.
Serdar Araz, openbaar apotheker, cursusmaker en cursusgever

P.S. De cursus wordt ook geaccrediteerd voor farmaceutisch consulenten via Kabiz.

Kijk bij ‘downloads’ voor het aanmeldformulier of vul het onderstaande aanmeldingsformulier in.

Aanmeldformulier cursus 'Hormonale en niet-hormonale anticonceptie'

 

Cursusdata en locaties

 

Betalingswijze (keuzemogelijkheid)

  • _____________________

 

Verzenden